top of page

hírek

Szükség van az emberre is

Megoldhatják-e önmagukban a digitalizációs eszközök a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat?


Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a magyar agrárium innovatívsága nehéz kérdés. A világban járva látja, hogy sok helyen hatalmas sebességgel állnak át technológiailag, nagyon erős innovációs háttérrel; azok az országok ilyenek, ahol magas a felsőfokú mezőgazdasági végzettségűek aránya (hollandok, dánok stb.). Hazánkban a kormányzat minden feltételt megteremtett ahhoz, hogy bármely gazdálkodó a technológiai fejlődést maga mellé tudja állítani, a digitális háttérinfrastruktúra példaértékű, Németországénál is jobb. Pályázati konstrukciókkal is ösztönzik a digitális átállást.



Tapasztalata szerint a nyitottság a közepes és nagyobb cégek részéről van meg inkább. A precíziós gazdálkodás az agrár felsőoktatásban általános tudássá válik, valamint konkrét közgazdasági adatokkal, a hozamszámok megismertetésével is motiválhatóak a gazdák az átállásra. Meg kell haladni azt a szokást, hogy „Józsi bácsi akkor fog valamit csinálni, ha a szomszédban Feri bácsi is teszi”. Ha egy gazdálkodó hozzá hasonló nagyságú gazdaságok referenciáit látja, azt, hogy rosszabb évben is optimalizálni tud hozamokat például célzott kijuttatásokkal, akkor ő is lépni fog.


Gazdaságilag nehéz évet zárunk, de jövőre nyitják kicsiknek és nagyoknak is a beruházási lehetőségeket, a cél minél több gazdálkodó, feldolgozó versenyképeségének növelése, a források megvannak ehhez.


Borhi András, az Eurofins Agroscience Services Kft. kísérletvezetője szerint a mezőgazdasági termelés terén rohamos a fejlődés. Ők Vas vármegyében – a NAK-kal és más szervezetekkel közösen – rendezvényekkel segítik a tudásmegosztást. A fiatalok nagy a szerepe az új tudás megismerésében és átadásában, valamint külföldön már bizonyított technológiák behozása is üdvös lehet. Mindemellett fontosnak látja a jogszabályi környezet letisztulását, új technológiák használatához való alakítását is.


Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozza, hogy ki kell használni a gépek precíziós tudását. Tangazdaságuk több mint 8000 hektáron gazdálkodnak precíziósan. Míg korábban egy gazda egy holdról, egy-két tehénről tudott sokat, mostanra már ezres nagyságrendben megvan ez a tudás, a modern megoldások használatával. A megoldások nagyüzemesítése mellett az adatok minél szélesebb körű használata is cél. Véleménye szerint a digitális megoldások bármennyire is fejlettek, az emberi tudásra is szükség van, az AI is csak döntési helyzetig tud eljuttatni egy embert, a döntés az emberé.


 Nézd meg a teljes beszélgetést:




Recent Posts

See All
bottom of page