top of page

hírek

Milyen az átlagos gazda a lakosság szemében?

Updated: Dec 5, 2023


Mennyire tech a gazda? Hidvégi Áron, a Századvég elnökhelyettese az Agtech SUMMIT-on ismertette először az ezzel kapcsolatos kutatásukat.

A jövőben kívánatos az ellátási láncok rövidülése, ehhez a fogyasztó számára egyre inkább látható lesz a termelő. Ezer fős közvéleménykutatásukból az látszik, hogy a „gazda” szó nincs a spontán asszociációban a high techre utaló kifejezésekkel, ám az agrárdigitalizációs technológiák terjedése az agrárium presztízsét is javíthatja majd.


Érdekesség, hogy a válaszadók 2/3-a a „gazdákat” 50 év alattinak látja, sorrendben a hozzájuk kapcsolt gondolataik: jól képzett szakemberek, józan és racionális emberek, harmónia a környezettel, fenntarthatóságra törekednek, legmodernebb technológiák, és csak a legvégén az elmaradottak, illetve a csúcstechnológiák hozzájuk kötése. Azaz a lakosság egyfajta edukálására is szükség van, megmutatni a fogyasztóknak az ágazat technológiai előrehaladottságát. Ugyanakkor a high tech szóhoz a vegyipar után az élelmiszer-feldolgozást, mezőgazdaságot társítják, ami pozitív. A válaszadók 52%-a szerint hazánk agráriuma a többi uniós országhoz képest fejletlenebb, de 28% szerint ugyanolyan fejlett.



Továbbá az agrárszakma presztízse az elmúlt években 49%-uk szerint javult, 20% szerint nem változott, 23% szerint romlott. A válaszadók 71%-a elsődleges vásárlásait a kiskereskedelmi láncokban végzi, 9%-uk a piacon. Mint egy másik kutatás rámutatott: az elmúlt időszakban a diszkontok és a piacok szerepe nőtt. A válaszadók a legnagyobb pozitívumnak a közvetlenül a termelőtől vásárlást tartják, ezt követi a fiatal gazdától származó árú, majd a modern technológia; legtöbbüknek fontos a helyi termékek vásárlása. A vásárláskor döntő tényezők sorrendje: ár, magyar, adalékmentes, fenntartható forrásból, helyi termelőtől.


Nézd meg a teljes beszélgetést:


Recent Posts

See All
bottom of page