top of page

hírek

Kenyában is felveszi a kártevőkkel szembeni küzelmet a SMAPP




A csapat az idei évben Kenyában olyan kártevőkre validálja megoldását, melyek hamarosan hazánkban is megjelenhetnek a változó környezeti körülmények miatt, így a jövőben a magyar gazdák felkészülten védekezhetnek a megoldás segítségével Egyre nagyobb gondot okoz az őszi sereghernyó, amely csak Kínában, a megjelenésének első évében egymillió hektárnyi kukoricát, cukornádat, cirkot és őszi búzát pusztított el. De van oka félni a gazdáknak a világ minden táján, hiszen a faj a globális felmelegedés és a globalizáció nyertese. Érdemes tehát már most felkészülni, és olyan hatékony megoldást találni a problémára, amely ötvözi az agráripari, a növényvédelmi és a mérnöki, azaz a fejlesztői tudást. Pont ezt teszi egy magyar startup, a SMAPP LAB az itthon használt gyapottok-bagolylepke elleni védekezési rendszerével segíti a harcot az őszi sereghernyó ellen Kenyában.


Az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) egy bagolylepke-féle lárvája, amely egyre nagyobb ütemben terjed a világban. Elsőként Amerikában észlelték, 2016-ban már elérte az afrikai kontinenst, 2018-ban Indiát, egy évvel később már Kínában pusztított, egy évvel ezelőtt pedig megjelent Ausztráliában is. Noha melegkedvelő fajtáról van szó, bizonyos időszakokban Kanada déli területein is megtalálható, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy a kártevő képes lehet meghódítani akár Európát is. Igaz lehet ez már csak azért is, mert a hernyó nem válogatós, eddig nyolcvannál is több tápnövényét írták le, szinte mindent felfal, ami az útjába kerül, ráadásul hirtelen és nagy tömegben jelenik meg a földeken, ahol elképesztő mértékű pusztítást visz véghez. Viselkedése a hazánkban is komoly károkat okozó gyapottok-bagolylepkére kísértetiesen hasonlít, mely kártevő elleni védekezésre a SMAPP LAB fejlesztett ki egy nem akármilyen előrejelzési rendszert. Az agrárium egyre komolyabb pénzeket kénytelen a védekezésre fordítani

A kínai mezőgazdasági minisztérium becslését korábban közlő Reuters szerint, 2020-ban csak kukoricából 6,7 millió hektárnyi termést semmisített meg az őszi sereghernyó az ázsiai országban. Hozzáteszik, Kína délnyugati tartományában, Szecsuanban 2019 decembere óta már lelegeltek 170 hektárnyi búzát is. Az ehhez hasonló károk enyhítésére a FAO egy 500 millió dolláros, hároméves programot indított a kártevő megfékezésére, szerencsére azonban van kézenfekvő magyar megoldás is, amely hatékony megoldást jelenthet az egyre közeledő veszélyre.


A SMAPP LABtárs a növényvédelemben

2020 júniusában alakult SMAPP LAB Kft. célja, hogy valós idejű, lokális és megbízható adatokat szolgáltassanak a gazdák számára a kártevők elleni védekezés során, hogy aztán az adatoknak köszönhetően megfelelő időben, hatékonyan és optimalizált permetszer kijuttatása mellett vegyék fel a küzdelmet a kártevők ellen, ezzel hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz.

Kenyában is dolgozik a magyar startup

A csapat azon dolgozik, hogy csökkenjen a gazdák kitettsége a változó környezeti tényezők okozta kiszámíthatatlan kártétellel szemben. Az országos gyapottok-bagolylepke csapdahálózat mellett fejlesztettek digitalizált kukoricamoly és almamoly csapdákat is, de folyamatosan folynak a fejlesztések új kártevőkre. 2020 márciusában nyílt meg a kenyai tesztközpontjuk, aminek köszönhetően, olyan kártevőkkel is foglalkozhatnak, amelyek Magyarországon még nem találhatóak meg, de a világ többi részén jelentős károkozásért felelősek. Az egyik ilyen kártevő a fent említett Spodoptera frugiperda, amelyről a SMAPP LAB csapata is elmondja, hogy Európán kívül szinte mindenhol megtalálható és kultúrától függetlenül jelentős, esetenként akár 60%-os kárt is okozhat. „Kenyában három termő szezon van, így akár az egész évben tudjuk tesztelni és validálni a megoldásunkat más kártevőkre, más-más kultúrákban. Ráadásul Kenya jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, a térség rendkívül nyitott az innovációra és a digitális megoldásokra” – mondja a SMAPP LAB alapítója, Posta Donát.

Külföldi piacokat nyithat meg a kenyaiak számára a magyar fejlesztés

Mint kiderül, Kenya lakosságának 75%-a mezőgazdasággal foglalkozik, azonban a terméshozamok igen alacsonyak, a permetszer felhasználás pedig jóval az európai átlagok fellett áll, több olyan anyagot is használnak, amelyek használatát Magyarországon már betiltották. Ezen problémákban tud segítséget nyújtani a SMAPP LAB digitális csapdája. Döntéstámogatás adnak tehát a gazdáknak, hogy megfelelő időben és csak a megfelelő mennyiségű permetszerrel védekezzenek a kártevők ellen. Mint kiderült, a validáció után egy évre szeretnének piacot is nyitni a kontinensen.

74 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page