top of page

hírek

Writer's picturenaktechlab

Döntéstámogató és autonóm rendszerek a gazdálkodásban

Szirmai Balázs kisgyerekkora óta aktívan részt vesz családi gazdaságuk mindennapjaiba, 500 hektáron gazdálkodnak Nemesvámos környékén. Gazdaságuk különlegessége, hogy a hagyományos növények mellett facéliát, bíborherét és mákot is termesztenek. Tevékenységeik mellett pedig bérmunkát is nyújtanak a szomszédos gazdaságok számára.


A digitális technológiák bevezetése jelentős előrelépést hozott számukra. A munkálatok során használnak agrár ügyviteli szoftvereket, GPS és RTK autókormányzást, drónos felméréseket, autonóm gépeket és különböző AI megoldásokat, melyek segítségével adatalapú döntéseket hoznak, optimalizálják a termelési folyamatokat, ezzel növelve a hatékonyságot.

Nemrégiben egy önvezető, teljesen autonóm kis elektromos traktorral bővítették eszközeik listáját. Már tesztelték kukoricában, napraforgóban, illetve most folyamatban van gyümölcsösökben és szőlészetben a sorközművelés, illetve az autonóm képességeknek a tesztelése és fejlesztése.

 

2 éve kezdték az együttműködést egy magyar startuppal a Proofminderrel.


A csapat mesterséges intelligencia alapú agrár információs szolgáltatásokat fejleszt. Az általuk nyújtott szolgáltatások közül használják az ültetvény monitorozást, melynél gépi látás segítségével tudják azonosítani a víz-, és tápanyaghiányt, továbbá a kártevőket. Másik használt fejlesztés a kőfelismerő algoritmus, amely segítségével pontosan felderítik a köveknek az elhelyezkedését és úgy tudják összegyűjteni őket, hogy a legoptimálisabb útvonalon járják be közben a területet. Valamint a  szelektív gyomtérkép, amely használatával sokkal pontosabban tudják permetezni a szükséges területeket, akár 70%os vegyszer megtakarítással.

 

“A mi gazdaságunkban is nehezen indult a digitalizációs eszközök bevezetése, a generációs különbségek miatt. De az első pár év tesztelése és nehézségei után a számok egyértelműen visszajelezték azt, hogy ezeknek a fejlesztéseknek a megtérülése pár évben mérhető.”



Comments


bottom of page