top of page

hírek

Műholdak az űrben – közel a termőföldhöz

Updated: May 11, 2022

A műholdképek és az űradatok mezőgazdasági használata volt a témája április 27-i rendezvényünknek. Tabletről „vezérelt” gazdaság? Lehet, hogy nincs is olyan messze.


Évtizedekkel ezelőtt a műholdakat elsőként katonai, hírszerzési célokra használták, s jelentős költségeik voltak, ám manapság már általánosan elterjedtek. De vajon egy nap vagy egy szezon végére milyen hasznot hozhatnak egy gazdának? Milyen gazdának lehet értelme a műholdas technológiába invesztálni? Mennyire stabil és mire használható forrás a műholdas kép? Hol tartunk, és merre tovább? – tette fel a nyitókérdéseket.


Támogatás a gazdálkodók döntéseihez


Dr. Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője a műholdas távérzékelés szántóföldi növénytermesztésben betöltött szerepéről tartott előadást. Mint elárulta, azt alapvetően stratégiai és prompt döntéstámogatásra használják. Egyrészt historikus információkat lehet gyűjteni vele, mérhetővé tenni a heterogenitást, táblán belüli zónákat lehatárolni, de képet lehet kapni a termőképességről is. A precíziós gazdálkodásnak is az alapja a távérzékelés; az ideális az lenne, ha minden gazdaságban lenne öt-hat évre visszamenőleg adat.




A jó döntéshozatalhoz ismerni kell a táblák előéletét, „hátterét” is (trágyáztak-e korábban, öntözés stb.) A másik terület a prompt döntések támogatása. Ennek keretében – a vegetáció aktuális állapotának képalkotásos felmérése nyomán – hozható döntés például a fejtrágyázás vagy az öntözés, egyéb beavatkozás szükségességéről. A talaj állapotának mérése és meteorológiai adatok alapján a talajhőmérsékletről, -nedvességről is információkat kaphatunk, és egyebek közt eldönthető, hogy megoldható problémával vagy mondjuk egy eredendően homokos folttal van dolgunk.

A mezőgazdaságban fontos, hogy a gazda értse a problémát, s ne tisztán képeket, számokat, diagramokat kapjon, hanem olyan formában az információt, amit döntésekor tud hasznosítani. Az Axiálnál egy összetett infrastruktúrát raktak össze ehhez. Az adatokból egy szaktanácsadórendszer hatékonyan tud tanácsot adni, a gazdának csak döntenie kell. Weben elérhető alkalmazásukkal a gazdálkodó látja térképen az információkat, és a tanácsadó a kijuttatási tervben is segít neki. A nyers drónkép és a műholdkép nem szükséges a gazdának, hanem az az információ a lényeg, amit be tud építeni a gazdálkodási folyamatba, aminek a gazda részese, és akár több évtizedes tapasztalata a garancia a jó döntésekre.


Műholdas képek – olcsón, mindenről


H. Nagy Róbert, a PLANET regionális értékesítési vezetője mintegy tízéves cégük világszerte elterjedt műholdas adatforrását mutatta be. A PLANET minden nap lefényképezi az egész bolygót, láthatóvá, elérhetővé és feldolgozhatóvá téve a változást. Több mint 200 kis műholddal dolgoznak, folyamatosan fejlesztik infrastuktúrájukat mind hardver, mind szoftver oldalon. Emlékeztetett, míg régen a hadiiparban használták, nagyon nagy felbontással a műholdakat, ma már olcsón elérhetőek a 3-4 méteres felbontást adó fotók, melyek optimálisak a mezőgazdaságra. Az elmúlt évtizedben hatalmasat fejlődött a térinformatika is. A közhiedelemmel ellentétben megfizethető, bárki számára elérhető megoldásról van szó, az egyik legolcsóbb technológia a műholdas, repülőről, drónról sokkal többe kerül fotózni.





Sok olyan céggel dolgoznak együtt, amelyek a gazdálkodóknak hasznossá „fordítják le” az információkat. Szerinte minden gazdálkodónak hasznos egyben látnia azt, hogy hol-mit termel, milyen állapotban vannak a növényei, a gépek merre járnak, milyen azoknak az üzeme stb., és különösen előrevezető, ha mindezt összekötik pénzügyi rendszerrel. A PLANETnél egészen 2016-ig vannak adataik, fotóik a Föld minden területéről. Meglátása szerint jelenleg túl komplikáltak a rendszerek a felhasználói oldalon, de hatalmas fejlődési potenciál van az adatalapú gazdálkodásban.


Farming Simulator vs Valóság


Szép Marcell a dFarm részéről számolt be arról, ők hogyan használják a műholdas vagy akár drónos felvételeket. A szakember gazdálkodó családból származik, végzettsége informatikus, illetve precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöknek tanul. Mint elmesélte, éveken át foglalkozott elemzésekkel, statisztikákkal. Amikor egy gazdának az adatalapú mezőgazdaságról beszél, általában az az első kérdés felé, hogy tud-e esőt csinálni? A válasza erre: nem, de adatesőt igen. Úgy tapasztalta, hogy csak a közérthető elemzéseknek van létjogosultsága. Az inputot műholdas megfigyelés, gépek adatai, szenzoros megfigyelés, műveleti/adminisztrációs adatok, drónműveletek adják. Ezen adatok összegzése, kielemzése nyomán lehet a gazdaságban műveleteket tervezni, döntéseket előkészíteni, majd a műveleteket végrehajtani. Mindehhez rendelkezni kell egy alaptérképpel, arra kell gyűjteni az adatokat, elhelyezni rajta, ehhez a képi információkat műhold vagy drón szolgáltatja.





Mint szemléltette, a népszerű Farming Simulatorhoz hasonló, könnyen érthető adathamazokkal dolgoznak, a tényleges eseteket „játékos” megoldásokkal vitelezik ki. Az adatgyűjtéshez szükséges a táblahatár meghúzása, a terület felvétele, az adatokat pedig térképen, időpontosan jelenítik meg. A különböző területeken digitálisan barangolni lehet, azokra akár felülnézetben, egészében rálátva. Mindamellett nagyon sok felesleges digitalizáció van, sokan nem ismerik a saját, kitermelt adataikat. Pedig egy mezőgazdasági vállalkozás folyamatainak felmérése, optimalizálása csodákat rejthet magában.


A rendezvény közönsége igazán aktív volt, egy órán keresztül kérdezték a három előadót a technológiáról, annak lehetséges jövőjéről.





Amiben mindenki egyetértett: a távérzékelés nem drága, és egyre kisebb területeken is érdemes használni. De elsőként a gazdaságokban az alapadatoknak kell meglenniük, majd azok feldolgozásának folyamata kell kialakuljon. A (közel)jövő agráriumában mindennek jelentős szerepe lesz.










92 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page