top of page

hírek

Lezárult a NAK TechLab inkubációs program


Demo Day zárta az ötödik a NAK TechLab inkubációs programot, ahol a háromhónapos nagyvállalati-startup együttműködéseket mutattuk be!


Köszöntőjében Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, hogy a program a kezdetektől azt ambicionálja, hogy az agrárvállalatok összefogjanak a fiatal magyar startupperekkel, és közösen fejlesszenek ki innovatív, formabontó digitális megoldásokat. Olyan megoldásokat, amelyek a gyakorlatban is valóra válhatnak, mert alkalmasak arra, hogy beépüljenek a magyar gazdák hétköznapjaiba, segítsék a munkájukat, hatékonyabbá tegyék a tevékenységüket, versenyképesebbé a termelést.


Az eseményen felszólalt Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy az innovációkhoz az ötleten túl olyan megoldásokra van szükség, amik itt, a Kárpát-medencében hasznosak. A kooperációs képesség az innováció egyik legfontosabb alapja, a NAK kezdeményezése ezért is nagyon fontos. Megköszönve a munkát, kérte a részt vevő fiatalokat, hogy legyenek szövetségesek az agrárium megújításában.


A NAK TechLab programján keresztül került összeköttetésbe több csapat az Impact Ventures Zrt. befektetési társasággal, Eszter Elemér, az Impact Ventures Zrt. elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben 3000 startupot vizsgáltak át, ebből 19-et finanszíroznak, közülük két olyan általuk szponzorált cég is van, akikre a NAK TechLab keretében figyeltek fel.


Az egyik említett csapat, a Proofminder 2021-ben vett részt a NAK TechLab programjában, hiper-precíziós gazdálkodási platform a termékükkel. A 2022-es ében a kezdeti pár tíz hektárt követően valódi ügyfelekre tettek szert, százhektáros nagyságrendben kereskedelmi forgalomba kerültek az országban. Nagy mérföldkő volt számukra az Impact Ventures száz millió forint feletti tőkebefektetése. Mostanra már átlépték az 1000 hektáros vonalat, konferenciákon, szakmai rendezvényeken vettek rész Európa-szerte; Dél-Afrikában, Indiában is fut pilot projektjük. Az iparban már működő technológiákat használnak, jelenleg még a tőkebevonási körben vannak, de már a top 5-ből 3 vetőmaggyártóval dolgoznak együtt.

Nem egyszerű egy startupnak az agráriumban innoválni, de például olyan fészekből, mint a NAK TechLab, lehet.” – Vancsó Ambrus, Proofminder, társalapító


A NAK TechLab idei háromhónapos inkubációs programjainak résztvevői közül három csapat mutatkozott be; az energia menedzsmenttel foglalkozó Wenerate, akik a programban a Bonafarmmal kezdtek el együtt dolgozni. Őket követte a Bloomair csapata, akik a program segítségével a szőlőültetvényeken túl már gyümölcsösökben is tesztelhetik a talaj tömörödésének megszüntetését célzó no till fejlesztésüket, valamint a WeSpeakAI Zrt., akik a KITE Zrt.-vel vágtak közös munkába, mégpedig a homogén területek kijelölése kapcsán.


A rendezvény végén átadták a 2023 leginnovatívabb agrár startupja díjat, melyet Süle Katalintól, a NAK elnökhelyettesétől vehetett át Miheller András, a Bloomair képviseletében.


48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page