top of page

hírek

Ilyen volt az agrárium jövőjének konferenciája

Agrár startup kiállítás, befektetői rapid randik, előadások és kerekasztal beszélgetések az agrárium jövőjét formáló fejlesztési irányokról. Második alkalommal rendeztük meg az AGTECH Summit agrárdigitalizációs konferenciát.





Az AGTECH Summit esemény az innovációs ökoszisztémában egy olyan teret biztosít, ahol a különböző piaci szereplők közös gondolkodása közelebb hozhatja a digitalizációs megoldásokat a gazdálkodókhoz.



Azt látjuk, hogy a szektor digitalizációs szintje elmarad a többiekétől. Ezt a problémát az okozza, hogy a fejlesztők nem látnak mélyen bele a mezőgazdaság folyamataiba, így megoldást sem tudnak kínálni a felmerülő problémákra – mutatott rá Holán Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke. Ez pedig súlyos hátrány, hiszen ahol az innovatív digitalizációs projektek jól működnek, ott a folyamatok felgyorsulnak, és javul a költséghatékonyság.



„Ezért hoztuk létre a NAK TechLab programot, amely egész évben azokra a fiatal fejlesztőkre fókuszál, akik felgyorsíthatják az agrárszektor digitalizációját. Üzleti, agrárszakmai segítséget, és befektetői támogatást kapnak tőlünk. Az eddigi tapasztalatok alapján a program sikeres, gyorsan és hatékonyan tudnak felszínre jönni új szolgáltatások, amelyek a gazdálkodókat segítik. Ezeket az eredményeket mutatjuk be immáron másodjára az AGTECH Summit konferencián.”


Az esemény délelőtti szekciójában agrár úttörőket ismerhetett meg a közönség, az előadók kitértek a felsőoktatás szerepére és hatására az innovációs folyamatokban és egy fiatal gazdálkodó inspiráló gondolatait is hallhatta a közönség a digitalizációs megoldásokról. A folytatásban a mesterséges intelligencia, az adatok szerepe az agráriumban, a fenntartható mezőgazdaság és az űrből érkező adatok alapján hozott döntésekről is beszélgettek.



Az egész napon átívelő eseményt a negyedik NAK TechLab inkubációs programban fejlődő projektek bemutatása zárta. A Demo Day-en bemutatkozó fejlesztések között a kártevők és kórokozók jelenlétét vizsgáló, valamint illatanyag alapján korai előrejelzést adó E-orr csapata, vagy a távolról is vezérelhető Fóliavezérlés fóliasátrakban alkalmazható megoldásával is találkozhattak az érdeklődők.


A Callio Vision fejlesztői a Claas Hungáriával és a Bonafarm Csoporttal is közös munkába fogtak. A Claas Hungária kihívásán dolgozva a kukorica szárroncsolással foglalkoznak, ugyanis, ha nem megfelelő a roncsolás, a kukoricamolyok áttelelnek a szárban, és a következő vetésben komoly károkat okoznak. A Bonafarm kihívásában pedig a vágóhidak – mint a legtöbb kézimunkát igénylő szegmens – humánerőforrás-hiányára igyekeznek reagálni. Az egyik ilyen munkaerőhiányos folyamat a hústermékek szétválogatása, ami egyúttal nagy arányban hordozza az emberi hibalehetőségeket. Ezen folyamat automatizálása jelentősen enyhíthet a problémán.



A PigBrother csapata három évvel ezelőtt vett részt először a NAK TechLab inkubációs programjában, ahol egy állattenyésztési projektet mutattak be. Az idei évben felmerült kihívásokon keresztül a növénytermesztés terén is kamatoztatni szeretnék technológiai és szakmai tudásukat.


Jövőre is folytatjuk! Egész évben várjuk az innovatív agrártechnológiai megoldások jelentkezését különböző programjaira!

54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page