top of page

hírek

Gazdálkodók útja a digitalizáció felé

Updated: Jan 22

Áprilistól jelentkező videósorozatunk célja, olyan gazdaságok bemutatása, melyben a gazdák digitalizációs megoldásokat, innovatív technológiákat alkalmaznak, megkönnyítve mezőgazdasági munkálatokat.

Első epizódunkban Balogh Dániel mutatja be gazdaságukat.


Balogh Dániel - gazdálkodó - harmadik generációja családi vállalkozásuknak, melyet évről évre próbálnak korszerűbbé tenni. Jelenleg 50 hektár szántóföldi terület és 10 hektár zöldség termesztő fólia sátor alkotja gazdaságuk. Szerves részét képezi a munkafolyamatoknak a hűtőház, amelyben a megtermelt termékeket tárolják, míg exportra nem kerülnek.


A munkaerőhiányt nehéz leküzdeni, innovatív technológiák bevonásával azonban fellendíthető az ágazat iránti érdeklődés, segítve a generációváltást. Egy aktív gazdaságban pedig az erre szánt beruházások rövid időn belül megtérülnek: idő-, energia- és költséghatékonyabban tudnak dolgozni.


A gördülékeny munkavégzés érdekben Dánielék most már 2 éve használják a földi robotot és a légi úton permetező drónt. Könnyíti munkájukat továbbá egy fóliavezérlési rendszer a zöldségesben, mely időjárásalapon működik, közben szükséges adatokat rögzítve. A gyümölcsösben pedig a szenzort alkalmaznak a fagykár megelőzésre.


48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page