top of page
weboldalra_mikrovial_jav.png

kihívások

mikrovital_logo.png

Olyan megoldás, amely képfelismeréssel és adatfeldolgozással képes a növények tápanyaghiányait azonosítani.

 

A kihívás során szeretnénk, ha a meglévő távérzékelési adatok és az egyéb rendelkezésre álló például NIR technológiás növényfiziológiai mérések során már kinyert adatok kerülnének feldolgozásra.

A cél, hogy ezekkel a meglévő értékekkel a növények aktuális tápanyaghiányait azonosítani lehessen roncsolásmentesen, labor környezet nélkül. Számos index már ismert, ezek a különféle képalkotási módszerek segítségével lettek kidolgozva a fotoszintézis a respiráció vagy épp a talaj nedvességtartalmának megállapítására. A kihívás kapcsán a meglévő adatok feldolgozásával olyan új indexálási módszert szeretnénk kialakítani, amellyel lehetőség van a növények tápanyaghiányait azonosítani.

 

A tápanyaghiány mellett szeretnénk, ha lenne egy olyan indexálási lehetőség is, ami a talaj biológiai aktivitását mutatja meg számunkra. Az egyes eredmények validálásához érdemes lesz az index értékek meghatározását követően összehasonlítani a mért értékeket, a már ismert metódusok alapján pl.: levélanalízis vagy talajbiom vizsgálat.

Az egyes adatokat a csapatoknak maguknak kell beszerezni. A távérzékelési adatok rendelkezésre állnak műholdképek alapján, vagy egyéni drónos felvételezéssel. A növényfiziológiai mérések kapcsán pl.: SPAD vagy klorofill fluoreszcencia és egyéb eszközökből generált adatokat pedig megtalálják különböző publikációkban.

bottom of page